Over Sophie

Foto van SophieOok opzoek naar verbinding in de buurt, of invulling voor een saaie plek in de wijk? Met een community art of stadslandbouw project wordt op een creatieve doortastende manier gezocht naar de best passende invulling en verbinding van onderaf. De projecten worden gedragen door de mensen die er wonen en werken. Het resultaat is vaak de start van een langdurige samenwerking tussen mensen die elkaar eerder nog niet kenden wat de cohesie in de buurt ten goede komt.

U kunt contact opnemen via het contactformulier. Wie weet tot binnenkort!

Meer weten over mij en mijn werkwijze, lees hieronder verder.


Creatief: Na mijn opleiding aan de kunstacademie St Joost in Den Bosch heb ik sindsdien op project basis gewerkt aan verscheidene community art-projecten. Soms in opdracht, soms vanuit eigen initiatief en organisatie.


De positie van de buitenstaander die je als community kunstenaar hebt is heel bijzonder en waardevol het maakt dat er onverwachte verbindingen gelegd kunnen worden en nieuwe mogelijkheden ontdekt worden. Door de rol van de toeschouwer in te nemen en te observeren komen vaste patronen boven die soms helemaal niet logisch zijn of er worden situaties in stand gehouden die niet nodig zijn. Met ludieke interventies kun je hierdoor heen breken, laten zien wat er ook is en mensen met elkaar in contact brengen die elkaar anders niet zomaar ontmoeten. Elke locatie of groep mensen vraagt om een andere actie/ vorm die van te voren nooit is vastgesteld, het proces om daar te komen heeft tijd nodig. Een community art project bestaat uit verschillende fases met veel kleine resultaten om toe te groeien naar een eindproduct in welke vorm dan ook.

Groen: Buiten ontmoeten mensen elkaar, de publieke ruimte is iets wat we delen, deze ruimte is van ons allemaal. Groen is een veelgebruikt middel in mijn projecten, om mensen bij elkaar te brengen, samen de leefomgeving vorm te geven en om voedsel te verbouwen om met elkaar op te eten.

Stadslandbouw is een terrein waar ik de laatste jaren veel expertise in heb opgedaan. Er zijn verschillende concepten die invulling kunnen geven aan stadslandbouw, denk aan een pluktuin, een zelfoogsttuin, een kindertuin, een dagbestedingstuin, generatietuin, belevingstuin,voedselbos, mobiele moestuin en de kantoortuin. Een Stadslandbouwproject heeft vaak meerdere functies, meer groen in de wijk, de wijkredzaamheid vergroten, educatie, ontmoeten, dagbesteding, bewegen en buiten zijn, gezond eten en meer lokale voedselproductie. Het overstijgende karakter van stadslandbouw concepten maakt dat het vaak past bij de behoefte van een buurt en vaak nog meer met zich mee brengt. Ik ben van mening dat het waardevol is om in elke buurt een plek te hebben die buurtbewoners samen vorm en invulling geven.

Sociaal: Werken in Teamverband, met buurtbewoners of een andere specifieke doelgroep is mijn kracht. Samen werken en samen maken ik breek door gewoontes en stap makkelijk over vooroordelen heen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën en mensen die zichzelf eigenaar gaan voelen van een project of activiteit.

Een creatief proces op locatie met de gebruikers van de plek, een doelgroep verbinden met de omgeving, de zoektocht naar een functie voor een ongebruikte ruimte. Van daklozen tot kantoormedewerkers, de doelgroep of locatie maakt niks uit. Met creatieve en verfrissende energie krijgt ik iedereen in beweging en is er voor elke locatie een passende invulling te vinden.